Metallin nouto hoitaa metalliromun kierrätykseen


Kaikenlaisen jätteen kierrätys, talteenotto ja uusiokäyttö on tärkeää ympäristön kannalta. Kierrätys vähentää neitseellisten raaka-aineiden ja niiden työstämiseen kuluvan energian kulutusta, jonka vuoksi se on ympäristöä säästävä vaihtoehto. Suomessa kierrätetään tällä hetkellä 42 prosenttia yhdyskuntajätteestä (sisältää kotitalousjätteen). Kierrätystä varten jätteet lajitellaan niiden materiaalien mukaan erilleen, esimerkiksi lasi, paperi, metalli, kartonki, biojäte, vaarallinen jäte, sähkölaitteet, paristot sekä energian tuotantoon soveltuva jäte kuten yleisimmät muovit ja tekstiilit. Jätteet lajitellaan ohjeiden mukaan. Ehjät tavarat eivät kuitenkaan ole jätettä, vaan ne voi joko myydä tai antaa eteenpäin tai lahjoittaa hyväntekeväisyyteen tai viedä kierrätyskeskukseen. Yleisimmin taloyhtiöistä löytyy lajitteluastiat biojätteelle, paperille, kartongille, lasille, metallille, muoville ja sekajätteelle. Astioissa on yleensä ohjeet, mitä niihin voi laittaa ja mitä ei niihin sovi. Kaikkia kierrätysastioita ei aina löydy kaikista taloista, mutta kaikille yhteisiä kierrätyspisteitä kuitenkin löytyy lähes kaikelle jätteelle.

Metalliromun nouto isommille metalliesineille

Taloyhtiössä on usein myös metallin keräys, mutta se koskee vain pienmetallia. Pienmetallia ovat esimerkiksi säilyketölkit, alumiinivuoat, juomatölkit, metallikannet ja korkit, foliot, tyhjät ja kuivat maalipurkit ja muut pienet metalliesineet, jotka mahtuvat astiaan. Metalliromu eli suuret metalliesineet eivät kierrätysastiaan kuulu vaan ne kuuluvat Sortti-asemille tai yrityksille, johon ne voi kuljettaa esimerkiksi tilaamalla metalliromun noudon. Metalliromuksi lasketaan esimerkiksi polkupyörät, pellit ja räystäskourut, huonekalujen metalliosat, metalliputket ja kaapelit, puulämmitteiset kiukaat, metalliset koneet ja laitteet, metallitynnyrit.

Metallin kierrätys antaa metallille uuden elämän

Tarpeettomaksi jäänyt metalli punnitaan, lajitellaan, puhdistetaan ja murskataan kierrätyksessä. Sen jälkeen siitä valmistetaan uusioraaka-ainetta sulattamalla ja granuloimalla. Uusiometallista voi tehdä melkein mitä tahansa ja siksi sen kierrätyksellä on suuri vaikutus ympäristölle, etenkin rauta- ja teräsromua kierrättämällä vähennetään hiilidioksidipäästöjä merkittävästi. Suomessa metallista päätyy jopa 90 prosenttia uudelleen kiertoon ja sitä kautta raaka-aineeksi teollisuudelle. Yhä useampi tuote valmistetaan kokonaan tai osittain kierrätetystä materiaalista. Jos nurkkiin on päässyt kertymään metalliromua tai autonromuja, kannattaa tilata metallin nouto yritykseltä, joka noutaa romumetallit. Metalliromun noudossa hoituu myös isompien erien kuljetukset esimerkiksi tuotantotilojen tyhjennykset, maatalousromu ja vaikkapa rakennukselta tai remontista kertynyt metalliromu.

Lisätietoa metalliromun noudosta voit lukea esimerkiksi Lapin Metallikierrätys Oy sivuilta.

minusta

Blogi kierrätyksen tärkeydestä

Kierrätyksen tulisi olla osana jokaisen arkirutiinia. Jätteiden oikea lajittelu, itselle tarpeettomien tavaroiden myyminen tai lahjottaminen eteenpäin sekä myös vastuullinen kuluttumaninen vähentävät ympäristön kuormitusta ja säästävät luonnonvaroja. Kaikkien tuotteiden valmistaminen kuluttaa energiaa ja luonnonvaroja, joten omaa kulutusta kannattaa suunnitella huolellisesti, että tulisi ostettua vain tarpeellisia hyödykkeitä, jotka ovat valmistettu mahdollisimman ekologisesti ja kestävät käytössä. Myös ruokaostokset kannattaa suunnitella huolellisesti etukäteen, että hävikkiä syntyisi mahdollisimman vähän ja siten säästää myös sekä omia että luonnonvaroja. Kaikenlainen ylimääräinen romu kannattaa myös toimittaa kierrätykseen. Jos pihalla esimerkiksi lojuu autonromuja, kannattaa ne toimittaa metallinkeräykseen, koska romumetallista myös maksetaan. Kierrätys ja kulutus ovat tämän blogin ydinaiheita, sekä kaikki niihin läheisesti liittyvät aiheet. Tervetuloa mukaan blogia lukemaan ja mielellään voit myös osallistua keskusteluun aiheesta täällä.

Haku

Kategoriat

arkisto

Viimeisimmät julkaisut

18 June 2021
Kaikenlaisen jätteen kierrätys, talteenotto ja uusiokäyttö on tärkeää ympäristön kannalta. Kierrätys vähentää neitseellisten raaka-aineiden ja niiden

18 June 2021
Putkia ja huonekaluputkia on monenlaisia, kokoisia ja niitä valmistetaan monenlaisesta materiaalista, yleisimpiä materiaaleja ovat erilaiset metallit

tag